Arama

Türkiye'nin kredi risk primi 2021'den bu yana en düşük seviyede

Yeni ekonomi yönetiminin fiyat istikrarını sağlamaya yönelik adımları kademeli olarak uygulamaya alınırken, TL varlıklara yabancı yatırım ilgisini de yansıtan Türkiye'nin kredi risk primi mayıs ayındaki 700 baz puan seviyelerinden 319 baz puana geriledi. Böylelikle, Mart 2021'den bu yana en düşük seviyesini gördü.

13/12/2023 17:55 | Son Güncelleme : 08/05/2024 17:20 | Iğdır Gündem


Türkiye'nin kredi risk primi 2021'den bu yana en düşük seviyede

Türkiye'de, yeni ekonomi yönetiminin fiyat istikrarını sağlamaya yönelik adımları kademeli olarak uygulamaya alınırken, devam eden jeopolitik risklere karşın Türkiye'nin CDS'i gerilemeyi sürdürüyor. Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), mayıs ayındaki 700 baz puan seviyelerinden 319 baz puana gerileyerek Mart 2021'den bu yana en düşük seviyesini gördü.

Yeni ekonomi yönetiminin attığı adımlar Türkiye ekonomisine ilişkin belirsizlikleri azaltarak TL varlıklara ilgiyi artırırken, bu adımların uluslararası anlamda da karşılık bulduğu belirtiliyor.

TCMB, bu dönemde enflasyonla mücadele kapsamında politika faizini yüzde 8,50'den yüzde 40'a taşırken, birçok sadeleşme adımına da imza attı. TCMB'nin toplam rezervleri, yeni ekonomi yönetiminin uyguladığı politikalarla 140 milyar doları aşarak en yüksek seviyesine ulaştı. Dolarizasyonun azalmasının devam etmesi ile hisse senedi ve tahvil piyasalarına olan yabancı girişleri de son zamanlarda Merkez Bankasının net rezervlerini destekledi.

 

TL'de carry trade için bazı risklerin olduğuna da işaret edilen raporda, şunlar kaydedildi:

"Ancak yakın vadede yetkililer, enflasyonla mücadele, döviz ve KKM'nin azaltılması arasındaki öncelikleri dikkatli bir şekilde dengeledikleri için takdiri hak etmektedir. Bir diğer olumlu katalizör ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yakın zamanda işaret ettiği üzere, yerel bankaların offshore swap riskine yönelik kısıtlamalarının gevşetilmesi olacak. Aralık ayı toplantısında faizlerin daha da artması carry trade için bir başka olumlu gelişme olacaktır."

Carry trade, faizlerin düşük olduğu bir ülkenin para biriminden borçlanarak, yüksek faiz getiren başka bir ülkeden faiz getirisi elde etmek anlamına geliyor.

Analistler, carry trade konusunda yatırımcıların kurun gidişatına yönelik beklentilerinin önem arz ettiğini kaydederek, yüksek faiz elde etmek amacıyla gelinen ülkede kurun elde edilecek faiz getirisini olumsuz etkileyebileceği için öngörülebilirliğin hayati önem taşıdığını söyledi.

Kaynak: KARAR

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

Bunlar da ilginizi çekebilir

Gıda enflasyonunda dünyada lideriz

Gıda enflasyonunda dünyada lideriz

Uluslararası gıda enflasyonu oranları açıklandı: Türkiye ekim ayında da yüzde 72 ile ilk sırada

4 ay önce
Dünyanın en zengin aileleri şaşırtmadı

Dünyanın en zengin aileleri şaşırtmadı

Dünyanın en zengin aileleri sıralamasında zirvede Birleşik Arap Emirliği Kraliyet Ailesi var. Nahyan Ailesi 305 milyar dolarlık servetiyle rakiplerine açık ara fark attı.

4 ay önce
Asgari ücret artışında Avrupa'da son sıralardayız

Asgari ücret artışında Avrupa'da son sıralardayız

Ülkemizde asgari ücret görüşmeleri başlarken ve görüşmelerde çıkacak sonuç beklenirken, AB bazında asgari ücret üzerine yapılan araştırmalarda 2013-2023 zaman diliminde Türkiye'de asgari ücret, euro bazda yıllık ortalama değişim yüzde 1,6 olarak açıklandı.

4 ay önce