Arama

Iğdır Halkının Çıkmazı "18. Madde" İmar Uygulaması

Iğdır'a atanan kayyım idaresi, Iğdır'ın temel sorunlarından biri olan imar sorununu çözmek için başlattığı imar uygulaması, daha büyük ve içinden çıkılmaz sorunlara gebe olmaya başladı.

19/12/2023 21:13 | Son Güncelleme : 27/04/2024 05:26 | Iğdır Gündem


Iğdır Halkının Çıkmazı "18. Madde" İmar Uygulaması

Terörle mücadele gerekçesiyle Iğdır Belediyesi’ne kayyım atamasıyla birlikte atananlar, yönetimindeki Iğdır Belediyesi sınırları içerisinde imar çalışması başlattı. Fakat, yapılan imar çalışmaları derde deva olmak yerine, içinden çıkılamaz birçok soruna sebep oldu.

İmara uygun hale getirmek amacıyla Özgür, Pir Sultan Abdal, Emek ve Karaağaç mahallelerinde başlatılan çalışmalarda İmar Kanunu’nun 18’inci maddesini uygulamak için, mevcut durumu ve mülkiyet hakkını gözetmeden imar çalışmaları başlatılmış olup, vatandaşlar mağdur edildi.

Yapılan imar çalışmalarında birçok mevcut yol iptal edilmiş ve yeni yollar açılmıştır. Fakat, bu yeni açılan yollar, var olan yapıları dikkate almadan gerçekleştirilmiş olup, birçok vatandaşın evinin ortasından yol geçirmişlerdir. Halbuki, var olan yapılar, mevcut yollara göre yapıldığı için yeni imar çalışması ile bu yapılar dikkate alınmadan, yeni yollar açılmıştır.

Sadece bununla da yetinilmemiş olup, imar kanununun 15. Ve 16. Maddesine göre parsalizasyonu yapılmış arsalar ve bunların üzerindeki yapılar da dikkate alınmadan, vatandaşlar mağdur edilmiştir. Halbuki, 18. Madde uygulamasının imar kanununun 15. Ve 16. Maddeye uygun bir şekilde yapılması gerekirdi.

Ayrıca yeni imar uygulaması, vatandaşların evlerini yıkılmakla da kalmıyor; birçok vatandaşın mevcut yapıları dikkate alınmadan, arsaları kaydırılıyor. Bu kaydırma usulü ile, vatandaşların mevcut evleri, başka mülkiyet sahiplerine geçmekte, evleri yola denk gelmeyen yapılar da başka mülkiyet sahiplerine tahsis edilmiştir.

Mahallerde yaşayan vatandaşların ev ve arsalarını bedelsiz alan belediye yönetimi, tüm itirazlara rağmen plandan vazgeçmedi. Şuan vatandaşlar, bir çıkmazın ve önü alınamaz bir tehlikenin içine düşmüş durumda. Talepleri belediye tarafından reddedilen vatandaşlar, İdare Mahkemesi’ne işlemin iptali ve yürütmenin durulması için dava açtı. Fakat, yargılamaların uzaması birçok vatandaşın evini yıkılmaktan kurtaramadı.

Özgür, Pir Sultan Abdal, Emek ve Karaağaç mahallelerinde yaşayan vatandaşların büyük bir mağduriyet yaşadığı, bu mağduriyetlerin giderilmesi için yapılan başvuruların dikkate alınmaması, kayyum yönetimine olan inancı yerle bir etti.

Kayyım idaresinin tüm itirazlara rağmen uygulamaya koyduğu planla, yüzlerce kişinin evi yıkılmakla da kalmıyor, arsa anlaşmazlıklarına dayalı husumet ve kavgalar da artarak çoğalacağı görülüyor. Ayrıca, yıkılan evlere kayyım tarafından, herhangi bir ücret de verilmemekte.

Bunlarla da yetinmeyen kayyum idaresi, 2018’de çıkarılan imar barışından faydalanan yapıları da dikkate almayarak, mağduriyetleri katmerleştirdi

Iğdır Belediyesi’ne atanan kayyımın, imar sorununu çözeceğine dair vatandaşlara verdiği sözde de durmadığı ve yapılan imar çalışmasıyla daha büyük sorunlara yol açtığı, dikkat çekmekte.

Temennimiz, en azından kayyım idaresinin, bundan sonra yaşanabilecek mağduriyetleri azaltması ve birtakım mağduriyet giderici çalışmalar yapmasıdır.

 

www.igdirgundem.com

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

Bunlar da ilginizi çekebilir

Azerbaycanlı ressamlar, Iğdır'ı resmetti

Azerbaycanlı ressamlar, Iğdır'ı resmetti

Organize edilen programlar için Iğdır'a gelen Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili ve Nahçıvan Ressamlar Birliği Başkanı Ülviyye Hemzeyeva ve birliğin üyeleriyle birlikte kentin tarihi ve turistik yerlerini gezip, gördükleri güzellikleri resmetti.

4 ay önce
‘Tesisat Sizden, Kombi Bizden’ desteği uzatıldı

‘Tesisat Sizden, Kombi Bizden’ desteği uzatıldı

Iğdır Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı işbirliğiyle kentte hava kalitesinin arttırılmasına yönelik başlatılan ‘Tesisat Sizden, Kombi Bizden’ uygulaması desteği 26 Aralık’a kadar müracaatlar uzatıldı .

4 ay önce
Seyir halindeki araç alev aldı

Seyir halindeki araç alev aldı

Konaklı Mahallesi Kazımkarabekir Caddesi üzerinde seyir halinde bulunan bir tırda adiden yangın meydana geldi.

4 ay önce