Arama

BM'nin Ukrayna raporu: Rusya, 10 bin sivili katletti

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından savaşın devam ettiği Ukrayna'ya dair raporu yayımlandı. Yayımlanan rapora göre Rusya tarafında en az 10 bin sivil öldürüldü ve 18 bin 500 kişi yaralandı.

19/12/2023 16:27 | Son Güncelleme : 27/04/2024 08:21 | Iğdır Gündem


BM'nin Ukrayna raporu: Rusya, 10 bin sivili katletti

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Rusya ile savaşın sürdüğü Ukrayna'da en az 10 bin sivilin öldüğünü ve 18 bin 500 kişinin yaralandığını bildirdi.

‘142 YARGISIZ İNFAZ VAKASI YER ALIYOR’

Türk, Ukrayna'daki BM İnsan Hakları İzleme Misyonu (HRMMU) aracılığıyla kapsamlı izleme ve belgeleme yapmayı sürdürdüklerini belirterek, "Bu belgeler arasında Şubat 2022'den bu yana, Rus silahlı kuvvetleri tarafından kontrol edilen veya Rusya tarafından işgal edilen bölgelerde sivillere yönelik 142 yargısız infaz vakası yer alıyor." ifadesini kullanan Türk, tutuklulara yönelik yaygın işkence, kötü muamele ve cinsel şiddet de dahil çok sayıda zorla kaybetme vakasını da belgelediklerine işaret etti.

Türk, "İnsan Hakları Ofisi, 4 Aralık itibarıyla Şubat 2022'den bu yana çatışmalar nedeniyle 560'tan fazlası çocuk en az 10 bin sivilin öldüğünü kaydetti ve doğruladı. Birçoğu ağır olmak üzere 18 bin 500 sivilin yaralandığı doğrulandı. Gerçek rakamlar muhtemelen çok daha yüksek." dedi.

‘ÇATIŞMANIN ÇÖZÜMÜ ADİL BARIŞ’

Türk, "Rusya ve Ukrayna'yı, Ukrayna'nın nükleer santrallerindeki operasyonların güvenliğini ve emniyetini sağlamak için ellerinden geleni yapmaya çağırıyorum." dedi.

Rusya ve Ukrayna'ya, savaş araç ve yöntemlerinin seçimi de dahil sivillerin zarar görmesini önlemek ve en aza indirmek için mümkün olan tüm önlemleri almaya çağıran Türk, "Tüm ülkeleri, özellikle nüfuz sahibi olanları, uluslararası insan haklarına ve uluslararası insancıl hukuka tam olarak uymalarını sağlamak için her iki tarafın da acil ve kararlı önlemler alması yönünde çağrıda bulunmaya davet ediyorum." diye konuştu.

Türk, Rusya ile Ukrayna arasındaki bu trajik ve geniş kapsamlı çatışmanın tek çözümünün adil barış olduğunu vurguladı.

 

Kaynak: KARAR

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

Bunlar da ilginizi çekebilir

Yahudileri ölüm korkusu sardı

Yahudileri ölüm korkusu sardı

Savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana 370 bin yahudi israili terk etti. israilin sonunu görenler yavaş yavaş kaçmaya başladı

4 ay önce
'Miras' yalanıyla 1 milyar 650 milyonluk vurgun

'Miras' yalanıyla 1 milyar 650 milyonluk vurgun

Banka hesabındaki 1 milyar 650 milyon dolar tutarındaki miras kalan parasını, Türkiye’ye yabancı yatırımcı getirmesi halinde yüklü miktardaki vergi ve harçlardan muaf tutularak alabilecekleri yalanıyla kandırdıkları 23 kişiyi, 23 milyon euro dolandıran 18 sanık hakkında mütalaa açıklandı. 6 sanık için 230’ar yıla kadar hapis cezası istendi.

4 ay önce
Katil İsrail, Filistin'de katliam yapıyor

Katil İsrail, Filistin'de katliam yapıyor

Katil İsrail'in 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de, öldürülenlerin sayısı 18 bin 412'ye yükseldi.

4 ay önce