GÜNDEM

Ermeniler, Metsamor nükleer santralinin işletme süresini uzatıyor

Ermenistan Iğdır’ın yanı başındaki Metsamor nükleer santralinin ikinci güç ünitesinin işletme süresinin uzatılmasına yönelik çalışmaların uygulanması için "Rosatom" ile sözleşme imzalayacak.

Iğdır’ın yanı başındaki Metsamor Nükleer Santralı, Çernobil ve Fukuşima ile aynı teknoloji kullanılarak yapılmıştı. 2005’te ömrünü tamamlamasına rağmen Ermenistan hâlâ bu santralı çalıştırıyor.

1977 yılında, Çernobil ve Fukuşima ile aynı teknoloji kullanılarak yapılan Metsamor Nükleer Santralı, 2005 yılında ömrünü tamamlamış, ancak bu aşamadan sonra çalıştırılmaya devam etti. AB’nin, bu santralın meydana getirdiği tehlikeyle ilgili resmi raporları ortaya koymasına rağmen Ermenistan ülkedeki enerji ihtiyacını sebep göstererek burayı kapatmadı. Bu santralle aynı dönemde yapılmış iki örnekte yaşanan kazalar, dünyaya telafisi mümkün olmayan zararlar verdi.

Ermenistan, Metsamor nükleer santralinin işletme süresini uzatmak için tasarı hazırladı. Hazırlanan ilgili tasarı, Ermenistan Hükümeti'nin 14 Aralık'taki oturumunun gündemine alındı.

Taslakta, Ermeni nükleer santralinin "Rosatom" ile ilgili işleri yürütmek üzere tek kişiden satın alma şeklinde bir sözleşme imzalamasına izin verilmesi öneriliyor. 

Kaynak:Ermenihaber.am